Wat staat er op jouw bucket en fuck-it list in 2018?

By |2018-01-05T18:11:04+02:005 jan 2018|Uncategorized|

Prestazione vernieuwing disruptieve innovatieGelukkig nieuwjaar! Wij wensen jou in 2018 veel nieuwe kansen om jouw ondernemersdromen waar te maken! Ook wensen wij jou daadkracht toe, want anders blijft het bij dromen. Daadkracht betekent keuzes maken en focus, want versnipperde aandacht en met hagel schieten werkt niet, dat weten wij uit eigen ervaring. Vandaar dat wij ieder jaar een bucket- en fuck it list opstellen en een praktisch stappenplan volgen om onze ondernemersdroom en (disruptieve) innovatie te realiseren.

Onze eigen ondernemersdroom is om samen met ondernemers succesvol vernieuwing of disruptieve innovatie en nieuwe business te realiseren. Onze focus voor 2018 is het bieden van direct toepasbare praktische tips voor innovatie en inspiratie via interviews, blogs en vlogs. Voor degenen die een professionele sparringpartner willen, zijn naast de persoonlijke sessies, onze diensten in 2018 ook online beschikbaar. Veel ondernemers werken tegenwoordig anywhere anytime en besparen kostbare reistijd door kennis op te doen of te kiezen voor coaching waar en wanneer hen het beste uitkomt. Bovendien past dit goed bij onze persoonlijke droom om een aantal maanden per jaar in het buitenland te gaan wonen en dit te combineren met het ondernemerschap. Het is een droom die al langer leeft en na de zomervakantie meer vorm krijgt, onze kinderen zijn tegen die tijd (hopelijk : )) klaar met de middelbare school en dat geeft ons de ruimte om het anders te doen.

Focus voor innovatie met de bucket list en fuck it list

Om onze ondernemers- en persoonlijke droom te combineren en realiseren, moeten wij goede keuzes maken en focus bepalen. Hiervoor gebruiken wij een bucket list & fuck it list, een organische lijst die je on the move opstelt en bijstelt en vervolgens inzicht geeft waar je focus op moet houden. Op de bucket list zet je wat jij absoluut wilt realiseren, op de fuck-it list noteer jij wat je zeker niet meer wilt doen. Juist het opstellen van beide lijsten is handig: met de bucket list bepaal je de gewenste richting en waar de focus en aandacht naar uit moet gaan, waardoor prioriteren van en ‘nee’ zeggen tegen de minder belangrijke zaken een stuk makkelijker is. Nog krachtiger is het effect van de fuck-it list: je weet waaraan je geen energie meer gaat besteden, dat geeft veel ruimte in jouw hoofd en agenda.

Op onze bucket list staat bijvoorbeeld het makkelijk online toegankelijk maken van onze diensten en informatie te delen via video. Op onze fuck it list staat bijvoorbeeld dat we ons zo min mogelijk willen bezighouden met systemen en techniek, maar ook niet meer samenwerken met azijnpissers. Ik kan je vertellen, dat lucht enorm op! De bucket list en fuck it list geven focus en energie, maar voor het realiseren van jouw ondernemersdroom zijn meerdere stappen noodzakelijk.

Stappenplan voor het realiseren van jouw ondernemersdroom

Ook wij zijn weleens minder doelgericht geweest, dat was helaas ook terug te zien in de resultaten. Om dit voortaan te voorkomen, hebben wij een praktisch stappenplan ontwikkeld voor het realiseren van jouw ondernemersdroom: het Prestazione Dromen Denken Doen Model.

Dromen Denken Doen model Prestazione

Gun jezelf een half uurtje de tijd en pak er pen en papier bij zodat je nu direct jouw eigen ondernemersdroom kunt vormgeven.

Dromen

  1. Wat is het meest geweldige wat er zou kunnen gebeuren? Wat is jouw droom?
  2. Visualiseer jouw droom: Start with the end in mind. Schrijf met een paar sleutelwoorden je ultieme droom op. Je kunt het ook tekenen of een moodboard gebruiken.
  3. Zet de richting, intentie of koers uit om je droom waar te maken en schrijf dit in een paar woorden op.

 Stel jouw bucket list en fuck it list on the move op: Schrijf zaken op die direct in je opkomen.

Denken

  1. Bedenk meerdere scenario’s om jouw droom waar te maken en verbindt er doelen aan.
  2. Analyseer de consequenties van de diverse scenario’s en bepaal welke je het meest bevallen.
  3. Maak een actieplan en planning. Hoe dichterbij in de tijd, hoe meer gedetailleerd je dit doet.

Stap niet in de valkuil om direct alles te willen plannen, want je zult zien dat het plan onderweg altijd verandert. Het is zonde van jouw tijd, maar wat nog erger is: het foute plan zit al in je hoofd gebeiteld. Als het plan vervolgens niet verloopt zoals gepland, dan heb je voor jouw gevoel gefaald. Fout dus! Dus plan, maar niet teveel details ver in de tijd.

Doen

  1. Ga ervoor en voer jouw plan uit.
  2. Toets regelmatig hoe het gaat en stel de plannen bij. Wat we bij onze klanten vaak zien, is dat er vooral onderweg geweldige nieuwe inzichten en ideeën ontstaan en die wil je natuurlijk niet missen.

Bekijk je bucket list en fuck it list en bepaal welk zaken je aanscherpt en welk je eventueel toch schrapt.

Realiseren van jouw ondernemersdromen, vernieuwing en disruptieve innovatie

Ook jouw ondernemersdroom is te realiseren, zelfs als jij droomt van disruptieve innovatie! Start allereerst met visualiseren: hoe moet het er op het einde uitzien? Vervolgens definieer je de bijpassende doelen en bepaal je de koers en bedrijfsactiviteiten op jouw doelen te halen. De bucket list en de fuck-it list zorgen voor meer energie, motivatie, ruimte voor innovatie en bovenal focus: focus op het doel, het realiseren van jouw ondernemersdroom!

Ben jij op zoek naar coaching voor vernieuwing of disruptieve innovatie? Neem dan contact met mij op of lees meer over de ervaringen van onze klanten zoals in het interview met Esther Leblanc van GEPOMA: Van druk met klanten naar meer klanten in de juiste flow.

Toon buttons
Verberg buttons