Met je team opschalen: 3 tips

By |2017-02-07T12:00:19+00:002 feb 2017|Coaching, Productiviteit|

PrestazioneToen aan Keith Richards van de Stones gevraagd werd wie nu de beste gitarist was, hij of Ron Wood. Toen zei Keith letterlijk: ‘We are both pretty lousy, but together we are better than 10 others’.

De rest van het verhaal kennen we allemaal. Als ze ieder voor zichzelf waren blijven spelen waren ze hoogst waarschijnlijk niet zo ver gekomen als vandaag de dag. Met andere woorden: een goed team is uiterst belangrijk om verder te komen. Zeker als je wilt groeien en opschalen. De vraag is nu: Hoe kun je opschalen met je team?

Tip 1: Zorg dat jouw team snel samen dingen kan leren – Van en met elkaar leren.

Als we over team samenstellingen praten, dan beginnen we vaak al gelijk te praten over de juiste expertise etc. Iets nu weten is uiteraard belangrijk voor vandaag, maar anticiperen en leren zodat we ook de uitdagingen van morgen aankunnen is iets anders. Minstens zo belangrijk is dus hoe snel jouw team kan leren.

“Alleen gaat sneller maar samen kom je verder!”

De markt is continu in verandering en dat vraagt dus om continu aanpassingen binnen je bedrijf. Als medewerker moet je snel kunnen leren en dan ook nog het liefst samen als team: dus van elkaar en met elkaar leren! Zie ook ons vorige blog: Hoe goed is jouw team?

Hoe zit dat in jouw organisatie?

 • Worden er genoeg vragen gesteld? En zijn dat ook de juiste vragen?
 • Kennen jullie elkaars sterktes en zwaktes en maken jullie hier ook gebruik van?
 • Worden genoeg ideeën ingebracht om dingen beter of anders te doen?
 • Wordt de status-quo regelmatig kritisch en eerlijk bekeken?

Tip 2: Beloon fouten maken!

Het klinkt misschien gek, maar bedrijven waar fouten maken is toegestaan scoren beter. Zowel hun omzet als winst groeit harder!

Komt weer de vraag: hoe zit dat in jouw organisatie? Stel jezelf dus de vraag:

 • Hoe veilig is het binnen mijn bedrijf om risico’s te nemen of om fouten te melden zonder dat je daarvoor meteen op je donder krijgt?
 • Durven mensen uitdagende doelen te stellen? En praten ze erover? En het allerbelangrijkste: nemen ze ook actie hierop?

Waar het om gaat is dat mensen bereid zijn om fouten met elkaar te delen en er vooral van te leren. En dat is precies de kracht van teams die weten op te schalen.

Tip 3: Zorg voor tevreden medewerkers.

Een tijd terug hebben we een blog gewijd aan de vraag waarom BMW telkens weer groeit (zie ons populaire blog BMW: Tevreden medewerkers, betere auto’s). Jaar op jaar weet BMW te groeien en ook afgelopen jaar wisten ze zichzelf weer te verbeteren: meer omzet en meer winst.  Hoe kan dat toch, ondanks alle negatieve geluiden vanuit de automarkt? Vanochtend las ik dat er in 2016 15% minder nieuwe auto’s zijn verkocht t.o.v. het jaar daarvoor.

BMWHet antwoord zal je niet verbazen: het had o.a. te maken met tevreden medewerkers!

Wat doen ze bij BMW dan anders?

 1. Ze screenen mensen op het vermogen om samen te werken in een team.
 2. Ze doen aan storytelling. Iedereen bij BMW kent het verhaal van BMW en waar ze voor staan.
 3. Ze netwerken graag en informeel, om zo snel ervaringen en ideeën uit te wisselen, maar ook om snel problemen op te lossen.
 4. Ze staan mensen toe om buiten de lijntjes denken en doen
 5. Ze creëren een veilig klimaat voor innovatie van binnenuit, door elk idee van medewerkers serieus te nemen inclusief de eventuele bijbehorende risico’s.

Hoe zit dat bij jouw team?

We zijn benieuwd hoe jouw team opschaalt. Laat het ons weten, ook wij zijn elke dag  benieuwd naar nieuwe mogelijkheden!

Toon buttons
Verberg buttons