De kracht van afstand nemen van je bedrijf – 5 tips

By |2017-07-31T12:29:16+02:0031 jul 2017|Coaching, Ondernemerschap, Productiviteit|

De kracht van afstand nemen van je bedrijf - 5 tipsZomervakantie! Voor velen van ons een iets rustigere periode en daardoor hét ideale moment om afgelopen half jaar eens even de revue te laten passeren. Maar… dat moet je wel durven! Afstand nemen, terugkijken en dan gelijk vooruit kijken naar morgen, de tweede helft van het jaar en wellicht nog verder.

Hoe je dat kunt doen, daar gaan de volgende tips over:

 

 1. Durf te kijken naar je fouten of beter gezegd: mislukken om te slagen.
  Al 10 jaar geef ik met veel plezier workshops en presentaties en ik krijg echt de meest geweldige reacties van mijn deelnemers hierop. En dan gebeurt het: iemand die kritiek heeft op je presentatie of verhaal. Je hebt dan snel de neiging om te denken dat het is mislukt. Ben echter dankbaar voor deze kritiek en maak je verhaal daarmee sterker. Wees dus alert dat het altijd een keer mis kan gaan. Het zorgt dat ik alles weer aanscherp om zo te leren van mijn fouten. Sterker, ik denk dat ik goed presteer omdat er af en toe een mislukking tussendoor zit. Periodiek gebruik ik heel dankbaar deze op- en aanmerkingen om bijvoorbeeld tijdens een “vakantie” alles weer eens aan te scherpen waar ik in mijn dagelijkse werkzaamheden niet aan toekom.
 2. Laat dat eeuwige moeten eens los.
  ‘Toen ik het niet meer goed hoefde te doen ging het opeens veel beter’ ~Loesje.
  Soms zijn we zo verkrampt bezig met zaken, dat het daardoor botweg niet lukt. Hoe harder je probeert, hoe minder het lukt. Al maanden probeer ik 10 minuten krachttraining aan mijn hardlooprondje toe te voegen. Volgens mijn fysiotherapeut zou deze toevoeging het ideale middel zijn om mijn lijf goed te onderhouden en ik zou dan minder vaak naar hem hoeven te gaan. Dus hoe moeilijk kan het zijn: ik heb mijn sport kleding al aan en een goeie warming-up achter de rug. Nee dus. Uiteindelijk heb ik het idee maar laten varen. En van de week gebeurde het: stond ik daar zowaar krachttraining te doen! Nu moet ik niet meer, maar nu doe ik het gewoon!
 3. Kijk eens als een fotograaf naar jouw bedrijf.
  Het levert meer afstand maar ook meer betrokkenheid op. Als je door een soort van mentale lens naar je bedrijf kijkt, dan kijk je met heel andere ogen. Het is net alsof je naar het bedrijf van een goede vriend kijkt en je zult merken dat je professioneler kijkt en reageert. Zelf doe ik dit met de regelmaat van de klok. Het levert interessante inzichten die ik vervolgens goed kan gebruiken bij mijn vervolgstappen. Gun jezelf ook eens deze ruimte.
 4. Ga wegDe kracht van afstand nemen van je bedrijf - 5 tips
  Als je continu met je bedrijf in de weer bent, dan is letterlijke afstand soms het enige dat echt helpt om afstand te kunnen nemen van je bedrijf. Ga een paar dagen ertussenuit. Laat even de boel de boel. Die e-mails kunnen over een paar dagen ook nog wel worden afgehandeld. Iedereen is met vakantie en als niet, dan begrijpen de meeste mensen best wel dat het in de vakantieperiode wat rustiger gaat. Je zult zien dat letterlijke afstand een knip in je relatie met je bedrijf geeft, die je ten goede komt.
 5. Luister naar mensen om je heen, ook als ze soms aan de handrem trekken!
  Zelf ben ik een behoorlijk bezig type en heb altijd ideeën in mijn hoofd. Maar hoe leuk ik mijn vak ook vind, ook ik moet soms even stoppen en afstand nemen. Zo ook een tijdje terug: we zijn bezig met het opstarten van een nieuw concept en de energie die daarbij vrijkomt is echt geweldig. Het zuigt me mee in een fantastisch flow die ik het liefste niet wil los laten. Maar… het kost ook energie en niet zo’n beetje. Als je zo nu en dan niet loslaat ben je na verloop van tijd opgebrand. Gelukkig heb ik een partner die mij daarbij helpt en soms aan mijn handrem trekt: nu even niet!

Ik hoop dat deze tips je aanzetten om je bedrijf eens met andere ogen te bekijken. Als je het interessant vindt om ook eens met iemand anders samen naar je bedrijf te kijken, bel me dan op 0623575005 voor een gratis strategiesessie. Ik kijk graag als een fotograaf met je mee naar jouw bedrijf en ontdek graag nieuwe kansen en mogelijkheden. In het uiterste geval, als dat nodig is, trek ik ook aan je handrem om je weer de energie te geven voor de juiste dingen!

Toon buttons
Verberg buttons