Kantoorwerk is topsport voor het brein!

By |2018-02-08T11:12:56+02:0012 jan 2018|Coaching, Innovatie|

Innovatiecoach Suzanne Dieteren en opleidingscoördinator Suzanne van SchijndelSuzanne van Schijndel is opleidingscoördinator bij de Gemeente Maastricht. Toen zij in deze functie aan de slag ging, was er al een aanbod van zo’n 45 nuttige trainingen. Toch miste Suzanne er nog één: een breintraining. Want kantoorwerk, dat is topsport voor het brein! Een breintraining is volgens Suzanne daarom even belangrijk voor kantoortijgers als een topcoach voor sportkampioenen. Waarom zij dit vindt en over welk effect de breintraining van Suzanne Dieteren op haarzelf en haar organisatie heeft, lees je in dit interview.

Jij bent opleidingscoördinator voor de Gemeente Maastricht, wat doe jij precies?

De Gemeente Maastricht en het opleidingscentrum zijn erg vooruitstrevend met de focus op slimme inzet van talenten en de gerichte ontwikkeling van competenties voor een optimale mobiliteit. Het opleidingscentrum Learn@Maastricht genaamd  heeft een regionale functie, omliggende gemeenten waaronder Heerlen en Sittard-Geleen maken er ook gebruik van. Samen met mijn collega Miriam Delnooz verzorg ik de opleidingen van zo’n 1.500 deelnemers per jaar waarbij Miriam ervoor zorgt dat alle mensen op de juiste datum naar wens worden ingepland, een gigantische maar superleuke klus!

Hoe ben bij de breintraining van Suzanne Dieteren terecht gekomen?

Toen ik als opleidingscoördinator bij het opleidingscentrum Learn@Maastricht aan de slag ging, werden al zo’n 45 verschillende nuttige trainingen aangeboden. Toen ik deze bekeek, miste ik er één die meer op het brein gericht is. Ik heb twee dyslectische dochters die ik dagelijks zo goed mogelijk probeer te begeleiden, waardoor ik veel heb gelezen over het brein én hoe hier zo effectief mogelijk mee om te gaan.

Zelf ben ik ook dyslectisch, daar was vroeger weinig aandacht voor en inzicht in. Zo zijn er meer mensen die om de een of andere reden met meer moeite hun werk doen dan anderen, terwijl het met eenvoudige inzichten en oefeningen makkelijker kan en je ziet hoeveel het brein aankan!

Toen ik hoorde dat de gemeente Heerlen een breintraining aanbood, ben ik met Suzanne Dieteren van Prestazione in contact gekomen om te bekijken of de training ook geschikt is voor de Gemeente Maastricht door het te richten op voor ons belangrijke competenties zoals het verwerken van veel informatie en het verminderen van werkstress. Vervolgens hebben wij een pilot georganiseerd en heb ik zelf ook meegedaan.

Had je nog bepaalde vragen of twijfels voor de breintraining?

Nee, ik had geen enkele twijfel. Ik had ook al zoveel positieve geluiden gehoord van deelnemers! Vrijwel iedereen benadrukte hoe verfrissend de breintraining is en waarom:

De breintraining leert je op een andere manier naar jezelf kijken, waardoor je blinde vlekken en voor verbetering vatbare vaardigheden ontdekt. Tegelijkertijd is de breintraining verfrissend omdat het energie geeft en praktische tips en oefeningen biedt om direct met jouw eigen ontwikkeling aan de slag te gaan.

Binnenkort hebben al zo’n 300 deelnemers de breintraining gevolgd en nog steeds is iedereen er enthousiast over.

Hoe komen deze deelnemers bij de breintraining terecht?

Ambtenaren voeren ieder jaar gesprekken met managers over talenten en de te verbeteren competenties of concrete leerdoelen zoals het makkelijker verwerken van enorme hoeveelheden informatie, leren hanteren van werkstress, empathisch luisteren of het vergroten van de concentratie en de flexibiliteit. Aan de hand van het leerdoel of de competentie, kiezen zij samen een geschikte opleiding via de opleidingsgids.. Soms is er een leerdoel van toepassing op een team of afdeling, in dat geval organiseren wij een opleiding op maat voor die groep.

Merk je binnen de gemeenteorganisatie dat al zoveel mensen de breintraining volgden?

Wij zien dat veel mensen de mindmaps blijven gebruiken, het helpt te structureren en bij brainstormen ter ondersteuning van het creatieve proces. Ook heeft een flink aantal mensen voordeel bij het snellezen, dat ook onderdeel is van deze breintraining. De methodiek werkt geweldig om allerlei dikke rapportages en grote hoeveelheden informatie op een goede manier te lezen in minder tijd.

Wat heb jijzelf geleerd van de breintraining?

Zelf was ik vooral benieuwd naar het lange termijneffect. Ik kende al wel de positieve verhalen, maar ik was echt nieuwsgierig naar wat het voor mijzelf zou betekenen vooral ook na de training als ontwikkelingsproces. De training is verdeeld over 2,5 dag waarbij de laatste halve dag een terugkommoment is en een terugkoppeling van afspraken met jezelf.

Voor mij heeft de breintraining veel opgeleverd, mind mapping gebruik ik veel maar ook inzichten waar ik dagelijks iets aan heb en mee bezig ben, zoals:

  • Je moet jouw brein goed verzorgen en in shape houden om goed te functioneren. Dat betekent ook goede voeding, regelmaat en voldoende rust.
  • Multitasking moet je beperken, het is beter te focussen op één onderwerp tegelijk.
  • Juist als je moe bent moet jij jezelf een schop onder de kont geven om niet in een vicieuze cirkel te belanden, zoals extra aandacht besteden aan de dingen die je daar uit helpen op tijd naar bed, telefoon weg, en bewust kiezen voor andere prikkels zoals weer eens een potlood in de hand nemen.

Door deze inzichten dagelijks toe te passen, functioneer ik beter.

Dankzij de breintraining kan ik veel meer dan ik zelf dacht, en ben zelfs met een hbo-opleiding gestart. Door de dyslexie kostte alles altijd veel moeite waardoor ik minder zelfvertrouwen had. Dankzij de breintraining is het vermogen van maar ook het vertrouwen in mijn eigen brein enorm gegroeid en weet ik zeker dat ik die hbo-opleiding succesvol ga afronden.

Waarom koos jij specifiek voor de breintraining van Suzanne Dieteren?

Juist bij dit soort persoonlijke trainingen die echt over jouzelf gaan, heeft de trainer een grote invloed op de sfeer en het langetermijneffect. Nu heb ik zelf ook ervaren dat de kracht van Suzanne Dieteren is dat zij deze breintraining op een heel persoonlijke manier doet.

Suzanne vertelt als trainster openlijk over haar eigen valkuilen en dat zijzelf ook nog iedere dag leert. Zij staat dichtbij de mensen, met veel respect voor het mens-zijn waardoor jij jezelf als deelnemer, kwetsbaar durft op te stellen. Ook geeft zij je de kracht en nuttige tips om makkelijk zelf mee aan de slag te gaan.

Innovatiecoach Suzanne Dieteren en opleidingscoördinator Suzanne van Schijndel

Wie zou jij zowel vanuit jouw ervaring als opleidingscoördinator maar ook als deelnemer de breintraining aanraden?

De breintraining is eigenlijk goed voor iedereen, het is heel verrassend, je leert namelijk enorm veel meer over jezelf. Via bepaalde testen krijg je zicht op jouw eigen talenten, beperkingen en blinde vlekken. Juist deze bewustwording zorgt ervoor dat je enorm kunt groeien als persoon. De breintraining raad ik verder iedereen aan die te maken heeft met werkdrukpieken, veel informatie en dynamiek en die creatief om moeten gaan met beperkte tijd. Het leert je om veel informatie goed te verwerken en om de rust te bewaren in dynamische of zelfs stressvolle situaties.

De werkdruk, daar kom je vaak niet onderuit, maar je kunt er wel mee leren omgaan zodat je er geen stress van hebt en meer gedaan krijgt in minder tijd.

Wat is jouw belangrijkste inzicht uit de breintraining dat je iedereen wilt meegeven?

In de topsport is de overtuiging dat je veel van jouw lichaam kunt vragen, als je er maar goed naar luistert en het goed onderhoudt met voldoende training, rust en gezonde voeding.

Bij kantoorwerk vergeten wij vaak dat het ook topsport is om al die taken te volbrengen, maar dan voor het brein. Ook hersenen hebben onderhoud nodig zoals training, ontspanning, goede voeding en inspiratie. Als je hiervoor zorgt, dan kun jij veel meer dan jijzelf voor mogelijk hield en vergroot je jouw eigen kansen, mogelijkheden en geluk.

Daarom is deze breintraining echt voor iedereen nuttig, het helpt je bij zelfinzicht tot en met het ontwikkelen van persoonlijke innovatiekracht waardoor je veel meer kan dan je ooit zelf had durven dromen en dat geeft een geweldig gevoel!

Interesse in breintraining, maar heb je nog vragen? Bel of e-mail Suzanne Dieteren: +31 6 23575005 suzanne@prestazione.nl

Wil je meer weten of je opgeven? Lees hier meer over het breintraining programma of meld je direct aan.

(Interview: Mascha Gerretsen)

Toon buttons
Verberg buttons