Innovatiecoach Marc Yzer helpt mijzelf opnieuw uit te vinden [interview]

By |2018-11-09T07:32:57+02:008 nov 2018|Coaching, Innovatie|

Toen Wim Herings vijf jaar succesvol als zzp-er aan de slag was, vroeg hij zich af: hoe nu verder? Nog tien jaar hetzelfde doen of mezelf opnieuw uitvinden? Moet ik andere kwaliteiten van mezelf ontdekken, vormgeven en mij daarop concentreren? Wat wil ik of moet ik achter mij laten en hoe realiseer ik mijn toekomstplannen terwijl ik ook nu geld moet verdienen? Al deze cruciale vragen zijn makkelijker te bedenken en te beantwoorden met een goede coach. Daarom ging Wim op zoek en vond innovatiecoach Marc Yzer.

Hoe ben je in contact gekomen met innovatiecoach Marc Yzer?

Mijn vertrek bij mijn laatste werkgever was niet geheel vrijwillig. Als ik was gebleven, dan mocht ik mijn kennis en ervaring inbrengen, maar de rest van de tijd had ik moeten doden met het opbergen van papier. Dat was wat mij betreft geen optie. Ik had al snel weer werk maar ben ook om mij heen gaan kijken om nieuwe contacten leggen. Zo kwam ik begin 2018 bij de Limburgse Versnellingstafels terecht om mee te denken over de ontwikkeling van een voedingssupplement. Voordat het evenement begon, stond ik in de hal te praten toen er ineens een soort van siddering door de zaal ging en er werd gezegd: “Hé Marc Yzer is er ook!” Marc was blijkbaar dé innovatie expert, mensen spraken met achting over hem. Mijn interesse was gewekt!

Vervolgens bleek Suzanne Dieteren de innovatiesessie te begeleiden waar ik aan meedeed. Zowel Marc als Suzanne vielen op, het zijn sprankelende, inspirerende mensen met ieder een eigen stijl en oplossingen die me aanspreken. Pas weken later, toen ik via de Prestazione website zocht naar meer informatie over Marc, ontdekte ik dat Suzanne en Marc zowel samenwerken als levenspartners zijn. Zo werd 1 en 1 al snel 3 en was mijn keuze gemaakt!

Waarom koos jij voor coaching door Marc Yzer?

Marc heeft een duidelijke koers en mening, hij kiest echt voor zichzelf en dat benijd ik. Hij presenteert zichzelf op een heel andere manier dan ik en dat helpt mij om los te komen van mijzelf en mijn patronen. Ook delen wij onze belangstelling en passie voor innovatie en veranderingsprocessen, op inhoudelijk gebied leer ook ik veel van hem.

Wat leer jij van Marc Yzer?

Ik leer van Marc terug te keren naar mijzelf en ook om ooit gemaakte keuzes waarvan ik de redenen niet meer weet of die er niet meer toe doen, te heroverwegen.

Niemand kan zichzelf aan zijn eigen haren uit de modder trekken. Marc houdt mij een spiegel voor en zet mij aan het denken. Hij helpt mijzelf opnieuw uit te vinden.

Marc is direct, hij zou nooit kunnen wat ik doe, met allerlei structuren, regels en details werken. Hij wordt er opstandig en gallisch van en laat mij inzien dat het ook niet altijd nodig is. Bij mij kan het dus best een tandje minder waardoor ik meer lucht en ruimte krijg voor iets anders. Marc nodigt zo ook uit mijn andere talenten te onderzoeken en om na te streven dat wat ik leuk vind te doen. Zo spreek ik goed Duits en vind ik het leuk anderen iets te leren.

Waar helpt Marc Yzer jou bij?

Marc geeft inzicht en motiveert. Ik heb een methodiek ontwikkeld om GMP en ISO certificeerbare kwaliteitssystemen op te bouwen vanuit de bedrijfsprocessen. Als ik Marc hierover vertel, dan raakt hij al snel op stoom. Hij vraagt door en onderzoekt met mij de bedrijfsmatige noodzaak en het voordeel van mijn oplossing, de pains and gains zoals hij dat noemt.

Marc coacht mij bij het vormgeven van mijn carrière: wat kan ik verder ontwikkelen en wat kan ik achter mij laten? Hoe kan ik mijn expertise aanbieden bij verschillende sectoren, organisaties en individuen?

Marc was ook de trigger beter te kijken naar de financiële kant van mijn bedrijf. Zo ontdekte ik dat ik dankzij onjuist advies, langzaam maar zeker in een fuik terecht kwam. Ondertussen heb ik veel vrije tijd en energie besteed aan financiële herstructurering en gloort er nu licht aan het einde van de tunnel. Nu kan ik verder met het verder in de markt zetten van mijzelf en mijn diensten, het vinden van klanten en het afscheid nemen van klanten die niet bij mij passen.

Wat waren verrassende eyeopeners?

Marc laat mij zien hoe belangrijk het is te kiezen voor de dingen die je leuk vindt en die energie opleveren in plaats van declarabele uren centraal te stellen. Verder is hij heel persoonlijk en openhartig, dankzij ontboezemingen over de relatie met zijn vader kreeg ook ik meer inzicht in hoe ouderlijke verwachtingspatronen onbewust een rol spelen in mijn leven. Door bewustwording, kan ik er ook van loskomen en dat lucht op.

Wat is kenmerkend aan Marc’s aanpak?

Natuurlijk kan ik zelf een Business Model Canvas invullen, maar daar geloof ik niet meer in. Marc biedt een totaalaanpak, praktisch stappenplan en interactie. Uiteindelijk levert dat een goed overzicht om alle puzzelstukken voor een nieuwe koers en nieuw bedrijf duidelijk in kaart te brengen.

Marc biedt mij tools waarmee ik mijn concepten en ideeën in een kader kan plaatsen en visueel kan communiceren in plaats van veel woorden te gebruiken. Dat is krachtig en bij de tijd.

Hoe gaat het nu en wat zijn jouw toekomstplannen?

Mijn bedrijf loopt goed, ik wil graag uitbreiden naar middelgrote en startende ondernemingen. Per 1 oktober houd ik kantoor op de Brightland campus in Venlo in een ecosysteem van interessante en energieke bedrijven. Ik wil naast mijn consultancy werk blogs schrijven, een boek vormgeven, Duits/Nederlandse bedrijven helpen of lesgeven en coachen op kwaliteitsgebied. Het voordeel van veel werkervaring is dat je inzicht en overzicht hebt. Kwaliteit is serieuze business, het gaat ergens over, het is belangrijk en boeiend, maar het werkveld is eigenlijk verknald door organisaties en mensen die het versmald hebben tot documentatie handboeken en het bestendigen van soms inhoudsloze ISO-certificaten.

Mensen concentreren zich meer op de middelen, dan op de doelen. Het doel van kwaliteit is: het goede goed te doen, bij te dragen aan business en gemeenschap en niet verzanden in regels en procedures.

Wil jij ook praktische en effectieve coaching om jezelf en jouw bedrijf te innoveren? Neem dan contact met ons op! Stel ons ook vrijblijvend al jouw innovatievragen!

(Interview: Mascha Gerretsen)

Toon buttons
Verberg buttons