Hoe selecteer ik samenwerkingspartners

By |2017-02-13T13:30:58+00:0013 feb 2017|Business bloei, Innovatie|

Prestazione zonder grain-33 (Large)Steeds meer bedrijven kiezen voor samenwerking, toch zijn lang niet alle samenwerkingen succesvol. Hoe kun je een partner kiezen die de kans op een succesvolle samenwerking vergroot?

Een tijd terug hebben we via Maastricht University een onderzoek gedaan naar o.a. de basis en samenwerkingsvaardigheden die een rol spelen bij succesvolle samenwerkingen. We zijn tot de volgende indeling gekomen:

  1. Vertrouwen. Leef je in elkaar in, spreek verwachtingen en motivatie naar elkaar toe uit. Maar zorg vooral eerst voor een goede relatie. Op je eerste date ga je ook niet gelijk een huwelijksaanzoek doen toch?
  2. Control. Maak afspraken over hoe je je samenwerkingsverband beheert en bestuurt. Stel gezamenlijke doelen, communiceer open en duidelijk. En het allerbelangrijkst van allemaal: hou je aan gemaakte afspraken!
  3. Commitment. Spreek naar elkaar toe uit hoe graag je deze samenwerking wil en wat je hiertoe bereid bent om te doen. En vooral: behandel elkaar als gelijken, laat het eigenbelang los, en focus op de relatie en het gezamenlijke belang.
  4. Cultuur. Bespreek de interne en externe cultuur van ieders bedrijf en kijk naar raakvlakken, maar ook naar no-go’s! Kijk ook eens naar de manier van communiceren bij je mogelijke partner.
  5. Alliantiemanagement. Is vooral van toepassing voor bedrijven die regelmatig de samenwerking opzoeken en daar een proces omheen ontwikkelen: Bespreek hoe jouw proces van samenwerking verloopt en stem dat af met je partner. Ook hier is het belangrijke om je eigenbelang los te kunnen laten en voor het gezamenlijke te kunnen gaan. Naast alle al eerder genoemde zaken verhogen vaardigheden op het gebied van politieke sensitiviteit, project management de kansen op succes.
  6. Kennismanagement. Bespreek in hoeverre ieder de intentie heeft om opgedane kennis en andere zaken te gebruiken en te delen met elkaar? Hoe open minded ben je zelf, maar ook je partner voor evaluatie van eigen kennis? Hoeveel vertrouwen heb je in elkaar? Als je een open mindset en vertrouwen hebt sta je meer open voor nieuwe mogelijkheden. Kansen waar je het verschil mee kunt maken bij jullie klanten!

Uiteraard zijn deze 6 tips nog maar het begin van een succesvolle samenwerking. Wil jij gaan samenwerken met partners, maar weet je niet goed hoe je tot een goede selectie kunt komen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen je helpen met:

PRIVE INNOVATIE & BUSINESS COACHING
We gaan dieper in op jouw vraagstelling, kans en ambitie waar je mogelijke business in ziet. Je bepaalt waar je goed in bent, maar vooral waar je partners voor wenst.

SELECTEREN PARTNERS
Je bepaalt je eigen succesfactoren om samen te werken en selecteert je mogelijke partners. In overleg kunnen wij de voorselectie van partners voor je uit handen nemen. De eindkeuze ligt natuurlijk bij jou!

GROEPS INNOVATIE & BUSINESS COACHING
Afstemmen van wederzijdse verwachtingen met de mogelijke partners, kansen verkennen, mogelijkheden verkennen en deze vervolgens uitwerken tot een verdienmodel.

Toon buttons
Verberg buttons