Het geheim van succesvolle ondernemers? Mindset!

By |2016-10-26T12:13:27+00:0026 okt 2016|Business bloei, Coaching|

Groei minset kun je lerenWaarom je als ondernemer niet zonder een groei mindset kunt en hoe je er een krijgt.
Het geheim voor succesvol ondernemen? Groei mindset!

Vaak wordt het succes van bedrijven en ondernemers gezien als een eenvoudig optelsommetje van successen minus falen. Echter de echte sleutel voor ons succes is onze mindset!

De meeste ondernemers willen groeien en uiteindelijk de top behalen. Als ondernemer is het dan belangrijk om een groei mindset te hebben: Steeds nieuwe dingen willen leren en jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen. Niet ervan uit gaan dat je alles al weet en op het juiste pad zit, maar constant vragen stellen en op zoek zijn naar verbetering.

Stanford hoogleraar psychologie Carol Dweck schrijft in haar boek, Mindset: The New Psychology of Success, dat iemands mindset bepalend is voor succes. Zo zien bijvoorbeeld mensen met een vaste mindset, hun capaciteiten als een vaste eigenschap, terwijl mensen met een groei mindset hun capaciteiten zien als iets dat kan veranderen. Hierdoor reageren de 2 mindsets nogal verschillend op falen en succes.

Ondernemers met een vaste mindset denken dat falen komt door een gebrek aan vaardigheden en laten zich vaak hierdoor uit het veld slaan. Ze gaan hierdoor risico’s, maar ook mooie kansen voor succes uit de weg. Ondernemers met een groei mindset zijn veel meer geschikt om kansen en uitdagingen aan te gaan. Kansen en uitdagingen die broodnodig zijn voor het succes van morgen en overmorgen.

Ondernemers met een groei mindset leren van hun ervaringen, zien eventueel falen als een goede les hoe iets niet moet en worden gewoon slimmer en uiteindelijk ook succesvoller hierdoor. En ik kan je vertellen: iedereen faalt wel eens, sterker nog: als je nog nooit gefaald hebt dan ben je waarschijnlijk geen echte ondernemer: You win some, you lose some.

Welke mindset heb jij? Heb je een vaste of een groei mindset? Als je een vaste mindset hebt, dan heb ik goed nieuws voor je: je kunt een groei mindset aanleren!

Een jaar of 15 terug had ik hier ook last van en ik heb voor mezelf de knop omgezet om vooral fouten durven te maken en open te staan om van mijn fouten te leren. We schamen ons al snel voor fouten en praten doen we er al helemaal niet over. Ik heb besloten om mij niet meer te schamen voor mijn fouten, maar ze vooral te gebruiken voor nieuwe inzichten om mijn bedrijf te laten groeien. Daarnaast heb ik nog een aantal tips voor je om een groei mindset te ontwikkelen:

  1. Omarm kansen en uitdagingen. Ga ervoor! Natuurlijk ga je ervoor om een goed resultaat neer te zetten. Maar als dat niet lukt, dan heb je in ieder geval een waardevolle les geleerd. Er is dus altijd een goede kant aan uitdagingen, zolang je uiteraard niet bang bent om te falen en nieuwe dingen wilt leren. Als je uitdagingen uit de weg gaat, dan zul je nooit groeien als ondernemer en voor je bedrijf geldt hetzelfde.
  2. Verwacht tegenslag! Want die komt altijd op een enig moment. Waar het om gaat is dat je hiermee leert om te gaan. Dat je tegenslag niet ziet omdat je voor een dubbeltje geboren bent, want dat geeft een behoorlijke deuk in je gevoel van eigenwaarde. Leer om voor jezelf een manier te vinden om veerkracht en volharding te ontwikkelen. Zeg tegen jezelf: Zo, nu weet ik hoe het niet moet, maar hoe kan ik het dan wel voor elkaar krijgen?
  3. Vier kleine successen. Je doel halen in één keer lukt bijna nooit. Vaak gaat het met kleine tussenstapjes. Mijn advies is: vier dit soort momenten, al is het maar dat je jezelf even een schouderklopje geeft.
  4. Luister naar kritiek. Soms wellicht pijnlijk, maar zo waardevol. Luister vooral ook naar kritiek van je klanten, want zij geven hiermee gelijk aan welke nieuwe kansen er voor jou in het verschiet liggen. We zijn heel vaak bang voor afkeuring en kritiek, maar zie het als opbouwend om morgen een nog betere ondernemer te zijn dan vandaag.
  5. Laat anderen je inspireren. Vaak voelen we ons beklemd, jaloers, bedreigd door andermans succes. Maar besef: ook zij zijn klein begonnen. Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Kijk of je met een succesvolle ondernemer in contact kunt komen en vraag gewoon om hulp. Zet dus die negatieve gevoelens aan de kant want ze saboteren je alleen maar.

Meer weten of er samen eens over sparren? Leuk! Neem zeker even contact met ons op!

Toon buttons
Verberg buttons