Ga surfen! (boekentip)

By |2017-07-24T11:32:57+02:0024 jul 2017|Business bloei, Ondernemerschap, Waardecreatie|

30 IMG_6930Enkele jaren geleden kreeg ik van een vriend het boek Let my people go surfing van Yvon Chouinard, met daarbij de opdracht om het ook echt te lezen en toe te gaan passen. Het lezen was niet zo moeilijk, ik heb het diezelfde avond nog in één ruk uitgelezen. Wat een inspiratie! Van de eerste tot de laatste zin pakte dit boek mij en uiteindelijk ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de filosofie van de oprichter van het merk Patagonia, fabrikant van outdoor kleding en uitrusting.

De naderende vakantie, tijd om te relaxen op het strand of waar je ook bent, is een prima moment om bepaalde zaken eens rustig te reflecteren.  Want wat is er nu zo bijzonder aan Yvon Chouinard en aan zijn bedrijf Patagonia? Yvon is vanuit zijn passie voor surfen en bergbeklimmen klein begonnen in een oude schuur en heeft Patagonia uitgebouwd tot een miljoenenonderneming. Hij groeide van klimmer uit tot miljardair, maar dat is niet de essentie van zijn verhaal. Waar we allemaal iets van kunnen leren is … de manier waarop hij zijn bedrijf heeft opgezet. Yvon heeft een eenvoudige en doeltreffende filosofie voor ogen. Een heldere strategie die voor iedereen duidelijk is en waar hij nooit van is afgeweken: Make the best product, cause no unnecessary harm.

Het lijkt simpel, maar deze strategie heeft vergaande gevolgen die niet alleen maar geld opleveren maar ook geld kosten! Patagonia haalt zijn grondstoffen daarom niet over de hele wereld op de goedkoopste plaatsen, maar uit de directe omgeving van de productielocatie. Schadelijke gevolgen van vervoer over de hele planeet blijven daarmee uit. Je basisproduct wordt hier vaak niet goedkoper door, maar dat neemt Patagonia op de koop toe. Zo werkt deze filosofie door in alle beslissingen en door alle geledingen van de organisatie.

Deze basisfilosofie wordt echter niet gebruikt als regel, maar als richtlijn. Het is het uitgangspunt en basis voor elke aanpak en project en wordt naar iedereen binnen de organisatie gedragen. Het geeft hiermee een gezamenlijke richting en duidelijkheid en vermijdt gelijk de chaos die kan ontstaan door gebrekkige communicatie.

En Ja, het gaat goed met Patagonia! En daardoor gaat het ook goed met hun natuurlijke omgeving. Patagonia runt het One percent for the Planet fonds, waar 1% van de totale omzet (meer dan 200 miljoen dollar per jaar) of 10% van de winst (afhankelijk van welk bedrag het hoogste is), wordt besteed aan maatschappelijk verantwoorde doelen. Dit maakt Patagonia een van de meest omgevingsvriendelijke organisaties op deze planeet. Dit komt voort uit alweer zo’n eenvoudig principe dat Yvon Chouinard er op na houdt: If you are not part of the answer, you are part of the problem.

Wat kun jij hier met jouw bedrijf van leren?

We zijn natuurlijk niet allemaal Patagonia, maar het mooie daarvan is: dat hoeft ook niet. Hoe groot of klein je bent, als het gaat om strategie kun je hier ook met jouw bedrijf voordeel van hebben. Je zult tijdens het lezen meerdere malen denken: waarom passen wij dit binnen ons bedrijf niet toe?

En dat is nu precies waar we je met Prestazione graag bij willen helpen. Duidelijk nadenken over het echte effect dat je met je business wilt bereiken: wat is jouw toegevoegde waarde en hoe maak je dat aan je eigen mensen en aan je klanten duidelijk? Werken aan een strategie die iedereen binnen jouw bedrijf begrijpt en waar iedereen een bijdrage aan kan en wil leveren. In je omgeving kijken met welke middelen je jouw doelen kunt bereiken, met ander woorden: roeien met de riemen die je hebt. En daar het beste product van maken en geen onnodige schade veroorzaken aan je omgeving. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@prestazione.nl of 0623575005 voor een gratis strategiesessie!

Het resultaat is dat dit voor jou een goed verhaal oplevert waar je klanten, maar ook je eigen mensen enthousiast van worden. En dát is nu precies het surfgevoel waar Yvon Chouinard het over heeft.

30 Ga surfen

Toon buttons
Verberg buttons