Een goede innovatiecoach geeft jou vleugels!

By |2018-05-15T07:14:50+02:0011 mei 2018|Coaching, Innovatie, Ondernemerschap|

Tijdens een borstkanker-bevolkingsonderzoek, werden bij Monica Schlösser onregelmatigheden ontdekt. Omdat zij niet wist of het een borstsparende operatie of amputatie zou worden, ging zij direct op zoek naar informatie over externe borstprotheses. Zo ontdekte zij dat de mogelijkheden qua materialen en vorm zeer beperkt zijn en onprettig in het dagelijks gebruik. Dat kan en moet anders, vindt Monica. Zij ging op zoek naar vrouwvriendelijke oplossingen en met innovatiecoach Suzanne Dieteren gaf zij vorm aan haar bedrijf voor maatprotheses: SHAPE3DUP.

Hoe kwam jij op het idee voor SHAP3DUP?

Tijdens een bevolkingsonderzoek naar borstkanker, werden onregelmatigheden ontdekt. Ik wist wel dat ik cystes had, maar nu was er meer gezien waardoor ik ook rekening moest houden met een andere uitslag. Je hebt maar heel kort de tijd om te kiezen voor een borstsparende operatie of een amputatie, en een besparende operatie kan niet in alle gevallen.

Bij mij werd DCIS geconstateerd, een voorstadium van borstkanker en naar later bleek lokaal, zodat een borstsparende operatie mogelijk was. In de dagen voorafgaand aan deze uitslag hield ik in ieder geval ook rekening met een amputatie mocht de DCIS toch meer verspreid zijn en ging Googlen om te onderzoeken wat in dat geval de mogelijkheden zijn qua externe protheses. De siliconen borstprotheses die ik tegenkwam, leken mij onaantrekkelijk qua materiaal en vorm, maar een alternatief is er niet. Zo kwam ik op het idee en ben ik dit verder gaan onderzoeken.

Hoe heb jij de behoefte aan maatwerkborstprothese onderzocht?

Als jou zoiets overkomt, dan raak je vanzelf in gesprek met andere vrouwen die er ook mee te maken hebben. Zelf ben ik de dans ontsprongen en hoefde geen amputatie, maar ik ben wel gaan rondvragen hoe vrouwen externe protheses ervaren. Algemene klacht is dat de protheses warm worden, irriteren en ook niet goed blijven zitten, met als gevolg dat deze vrouwen zich continu bewust zijn van de prothese en meermaals per dag checken of het nog goed zit. Sommige vrouwen vinden ze zo vervelend, dat zij alternatieven bedenken, zoals een bolletje sokken of een andere zelf gefabriceerde opvulling. Dat werkt dan wel voor onder de kleding, maar niet meer als je wilt sporten of zwemmen. Toen wist ik zeker dat ik met het idee verder moest.

Wat was jouw volgende stap?

Ik werd erop gewezen dat ik mijn idee kon pitchen bij De Limburgse Versnellingstafels en werd gelukkig uitgekozen om zo dit traject aan te gaan, daarbij hoort ook een innovatiecoach die helpt het idee en de ontwikkeling te versnellen. Zo kwam ik bij Suzanne Dieteren terecht.

Hoe zat het traject in elkaar?
Suzanne was mijn begeleider en coördinator, zij hielp mij overzicht krijgen, stappen maken en out of the box denken door vragen te stellen, zoals: waarvoor of voor wie is het nog meer toepasbaar? Wat heb je er allemaal voor nodig? Welke mensen heb je nodig?

Suzanne heeft me door het proces geleid om zowel innovatieve maatprotheses, als mijn ondernemerschap te ontwikkelen.

Zij regelt meetings, brengt mij in contact met andere ondernemers, geeft structuur aan het proces en de bedrijfsstrategie door mij te leren Business Model Canvas toe te passen.

Wat zijn belangrijke resultaten van Suzanne Dieteren’s coaching?
Suzanne heeft mij absoluut ondersteund om out of the box te denken, denkt zelf mee, geeft leiding aan het proces, motiveert en stimuleert mij om door te zetten. Zij geeft mij inzicht in wat het is om ondernemer te zijn en wat ik moet doen om ervoor te zorgen dat ik niet verdrink in allerlei randzaken. Suzanne geeft energie en heeft altijd creatieve oplossingen.

Haar aanpak en ideeën hebben een dikke plus: Suzanne geeft altijd veel meer dan ik verwacht!

Wat is nu de status van SHAP3DUP?

De versnellingstafel was voor een bepaalde periode. Aan het eind houd je een presentatie met jouw businesscoach om te laten zien hoe je verder gaat en in welke vorm. Omdat het idee voldoende innovatief was en Shap3dUp raakvlakken heeft met gezondheid, materialen en techniek, komen wij in aanmerking voor het Incubators programma van Brightlands Innovation Factory, een traject van twee jaar. Ik heb ervoor gekozen contact met Suzanne te houden, omdat zij zo creatief en energiek is en mijn verwachtingen overtreft. Ook kwam ik dankzij haar in contact met Sjef van der Horst, expert in 3D-scannen en printen, zodat ik nu een partner heb.

Wat is de volgende stap?

Op dit moment zijn wij bezig met subsidieaanvragen en haalbaarheidsonderzoeken.

Vanuit de gewenste producteigenschappen, zoals warmte- en vochtregulerend, doen wij onderzoek. Hierbij combineren wij eigenschappen van verschillende bestaande materialen en ontwikkelen zo volkomen nieuw materiaal waarmee 3D printen mogelijk is.

Verder ontwikkelen wij een app om het lichaam te scannen en een webshop om protheses op maat en gepersonaliseerd, zoals in een bepaalde huidtint en met een tattoo, te bestellen. Voorwaarde is wel dat de maatwerkprothese voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is.

Wat is jouw grootste uitdaging?

Het is een nieuw product in een bestaande markt. Veel vrouwen hebben te maken met borstamputatie en vier van de vijf kiest voor uitwendige protheses. Dat zijn grote aantallen, maar er zijn maar heel weinig vrouwen die er ruchtbaarheid aan willen geven. Het is een taboe om ervoor uit te komen dat je kanker hebt, hebt gehad of een borst of zelfs twee borsten mist. Het is belangrijk dat meer vrouwen ervoor uitkomen dat het deel uitmaakt van hun dagelijks leven. Veel vrouwen hebben hierbij een drempel, kanker is stigmatiserend.

Het is onvoldoende dat er alleen in de maand oktober aandacht is voor borstkanker. Ook moet de maatschappij leren dat als een vrouw getroffen wordt door borstkanker, dit niets afdoet aan haar als moeder, medewerker of aan andere rollen in het leven.

Het is belangrijk dat het zwijgen over deze problematiek doorbroken wordt. Ik zoek powervrouwen.

Wat zou jij aan andere ondernemers mee willen geven?

Jouw idee kan nog zo goed  zijn, maar je moet ermee aan de slag gaan en in staat zijn een stukje weg te geven, je kunt het niet allemaal zelf doen. Als je kiest voor een goede coach, krijg je ook een goed netwerk.

Een goed netwerk is onbetaalbaar, met een goede innovatiecoach en een goed netwerk krijg je vleugels!

Suzanne leert mij dat als ik mijn bedrijf wil laten groeien, ik het groots aan moet pakken. Ik krijg inzichten via mijn netwerk en leer via via steeds weer nieuwe mensen kennen die ik nodig heb om zaken voor elkaar te krijgen en ook serieus genomen te worden door subsidieverleners. De kennis die ik zelf niet heb, zal ik moeten inkopen of partnerships aangaan om het concept te realiseren. Dat kan alleen met voldoende middelen dankzij een goed idee en goede samenwerking.

Wil je meer weten over SHAP3DUP of ben jij een powervrouw die een bijdrage wil leveren? Kijk op de www.shap3dup.nl website. Wil je meer weten over wat innovatie coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Suzanne Dieteren: suzanne.dieteren@prestazione.nl / +31 6 23575005 of bekijk de mogelijkheden op onze website.

Wil jij ook deelnemen aan een Limburgse Versnellingstafel? Tot 1 juni kun je nog inschrijven, voor meer info kun je bellen met Suzanne Dieteren: +31 6 23575005

Meer informatie over de Versnellingstafels vind je hier of je kunt jouw bedrijfsidee indienen voor de versnellingstafels.

(Interview: Mascha Gerretsen)

Toon buttons
Verberg buttons