Breintraining is een geniale investering met eeuwigheidswaarde

By |2018-02-28T09:43:12+02:0028 feb 2018|Productiviteit|

Alexander van Cappellen is Senior Adviseur bij M&I/Partners, werkzaam als Interim Manager voor complexe verandertrajecten en gespecialiseerd in digitale zorg. Kenmerkend aan Alexanders aanpak, is dat het belang en de beleving van mensen altijd voorop staan, zowel bij projecten als binnen zijn team. De kiem voor zijn visie ontstond tien jaar geleden tijdens Suzanne van Dieteren’s breintraining. Hoe Suzanne’s breintraining zijn carrièresnelheid verdubbelde en waarom hij de training kwalificeert als een ‘geniale investering met eeuwigheidswaarde’, lees je in dit interview.

Hoe ben jij ooit bij de breintraining van Suzanne Dieteren terechtgekomen?

Alweer zo’n 8 jaar geleden werkte ik bij het toenmalige ROC Eindhoven en werd Suzanne’s breintraining ingezet voor het informatiseringsteam. De afdelingen veranderden en er ontstonden nieuwe functies. De breintraining was om belangrijke vaardigheden te verbeteren, ter voorbereiding op al die veranderingen.

Hoe reageerde het team op de breintraining?

Iedereen ging er anders mee om, maar de meer ambitieuze en leergierige types zoals ik, hebben er heel veel aan gehad.

Ambitieuze mensen kunnen heel veel bereiken met de breintraining, omdat het je veel slimmer leert werken.

Voor mij was het daarom superinteressant om de breintraining mee te maken. Toen vond ik het zelfs al een geniale investering, zeker als onderdeel van een organisatieveranderingstraject.

Van de meeste cursussen is de kennis vaak na verloop van tijd veroudert of weggeëbd, terwijl de breintraining mensen beter en slimmer leert werken, daar heb je voor eeuwig iets aan.

Had jijzelf ergens twijfel over voordat je aan de breintraining begon?

Nee, helemaal niet! Ik ben heel ambitieus en ben graag met verschillende dingen tegelijk bezig. Ik was vooral enorm nieuwsgierig en verwachte er wel veel energie van te krijgen.

Het krachtige aan Suzanne’s breintraining is dat het heel divers is. Zij geeft nuttig inzicht in hoe de hersenen werken, maar ook leer je handige vaardigheden zoals snellezen, structureren, veel onthouden en zelfinzicht via een persoonlijkheidstypetest.

Ik ben zelf een geel/rood type. Dat betekent dat ik graag strategisch bezig ben en vanuit een visie werk, dit is het gele deel. Tegelijkertijd realiseer ik die nieuwe ideeën ook graag in de praktijk, dit is het rode, resultaatgerichte deel. Dankzij meer inzicht in mijn persoonlijkheid en de uitleg en link naar hoe hersenen beïnvloedbaar zijn, begreep ik hoe ik mijzelf kan veranderen en mijn functioneren kan verbeteren.

Kun jij voorbeelden geven van wat jij aan jezelf hebt veranderd?

Dankzij meer inzicht in mijn persoonlijkheidstype, realiseerde ik mij bijvoorbeeld dat het wel erg belangrijk voor mij was, dat mensen mij aardig vonden. Op een gegeven moment moest ik 40 mensen ontslaan, terwijl ik wist dat sommige daarvan geen baan meer zouden vinden. Toen ging dat ‘aardig willen zijn’ in de weg zitten. Ik ben bewust aan de slag gegaan met een betere aanpak en ontwikkelde een goede modus om op een zakelijke maar menselijke en respectvolle manier de ontslagen in goede banen te leiden en af te wikkelen. De breintraining van Suzanne gaf mij absoluut het fundament waarop ik dit heb gedaan en heb verder gebouwd.

De breintraining heeft jou ook zakelijk verder gebracht?

Jazeker!

Dankzij de stimulans en vaardigheden van de breintraining had ik binnen vier jaar de baan die ik dacht pas na tien jaar te kunnen bereiken!

Ook gebruik ik nog regelmatig voorbeelden uit de breintraining en pas ik dagelijks inzichten toe bij mij eigen teams.

Wat is kenmerkend voor de aanpak van Suzanne Dieteren van Prestazione?

De kracht van Suzanne is, dat zij het superinteressant maakt en daardoor de aandacht van de groep weet te vangen en vast te houden. Zij maakt echt verbinding met de mensen en weet zo aansluiting te vinden. Hierdoor stap je als deelnemer sneller over drempels heen en durft je kwetsbaar op te stellen. Juist als je de breintraining met een afdeling of team doet, ligt dat gevoelig. Je gaat gezamenlijk aan de slag, de lat ligt voor iedereen hoog en niemand wil voor elkaar onder doen of voor schut staan.

Suzanne is laagdrempelig, open, stelt zich kwetsbaar op en weet daarmee een sfeer van vertrouwen en een veilige omgeving te creëren. Pas dan durven mensen aan zichzelf en naar elkaar toe te geven dat zij niet alles kunnen of durven, en ontstaat de juiste sfeer waarin mensen écht ontwikkelen.

Vervolgens durft iedereen in die sfeer ook alles te zeggen, mag de één ook best ergens beter in zijn dan de ander en mag je ook trots zijn op wat je kunt. Dit werkt enorm motiverend. Ook weet Suzanne je goed over drempels heen te helpen om aan de slag te gaan. Zo dacht ik dat de beloofde snelheid bij het snellezen echt onmogelijk zou zijn, en was ik eigenlijk al een beetje ontmoedigd voordat ik eraan begon. Suzanne spoorde mij aan gewoon te starten, na de eerste keer oefenen zat ik al bijna op maximale snelheid!

Wie zou jij de breintraining van Suzanne Dieteren willen aanbevelen?

Een breintraining is een geniale investering, zowel voor organisaties als voor de persoon zelf. Op termijn wordt al het repeterende werk geautomatiseerd, alleen de complexe taken blijven over voor mensen. Iedereen moet steeds meer complexe taken uitvoeren en is dat niet gewend.

Hoe langer je stilstaat, des te meer moeite het kost om weer in beweging te komen.

Je moet dan steeds weer met jezelf in gevecht om de discipline op te brengen die complexe of omvangrijke taken te doen, zoals heel veel lezen over iets dat je minder interessant vindt.

Organisaties en mensen moeten zich beter realiseren met welke skills zij in beweging blijven en dat onze hersenen een kritische rol hierbij spelen. De breintraining leert je dat jouw brein bestuurbaar gereedschap is en hoe je het kunt besturen.

Suzanne’s breintraining geeft inzicht in waarom jij eigenlijk doet wat jij doet, maar ook hoe jij de dingen veel slimmer kunt doen. Doordat het makkelijker gaat, kost het minder moeite, minder tijd en krijg je er zelfs veel plezier in!

Hoe heeft de breintraining voor jou eeuwigheidswaarde gekregen?

Suzanne’s breintraining heeft voor mij eeuwigheidswaarde omdat zij ervoor zorgt dat je alles zó oefent, dat je het internaliseert, je écht eigen maakt. Ik heb dankzij meer zelfinzicht en verbeterde vaardigheden, de snelheid van mijn carrière verdubbelt. Nog steeds pas ik zowel bewust als onbewust elke dag met veel plezier dingen toe, die ik van haar geleerd heb, ook bij de aansturing van mijn team.

Zo benadruk ik altijd dat je soms je kop moet en ook mag stoten, om te leren. Ik wil dat mensen zich vrij voelen om alles uit te spreken. Dat betekent dat ik zelf ook open ben en mij kwetsbaar opstel. Ik vind een veilige leeromgeving heel belangrijk, dit heb ik absoluut van Suzanne geleerd.

Verder scheelt de breintraining mij wekelijks uren tijd. Zo werk ik met gemak enorme boekwerken door voor mijn werk en voor nevenfuncties. Daarbij kost het mij geen enkele moeite om hoofdzaken van details te onderscheiden en knelpunten te ontdekken. Ook kan ik veel beter van alles onthouden, zoals namen en feiten, zonder er moeite voor te hoeven doen. Zo kan ik snel in hooflijnen jaarrekeningen lezen, waarbij ik bewust focus op afgeronde bedragen maar in de praktijk blijk ik toch altijd de exacte bedragen te onthouden. Het verrast mij nog steeds, hoeveel processen elke dag onbewust veel makkelijker en beter gaan sinds de breintraining.

Wat zou je tot slot nog over de breintraining van Suzanne Dieteren van Prestazione willen zeggen?

Het is jammer dat veel organisaties niet begrijpen wat een breintraining concreet oplevert. Ik hoop dat dit verhaal de toegevoegde waarde van Suzanne’s breintraining verduidelijkt, en dat ook duidelijk is dat het altijd voor iedereen nuttig is. Ook als de baas de opleidingskosten niet betaalt, is het een geweldige investering in jezelf die je meer dan dubbel en dwars terugverdient met een succesvolle carrière, meer gemak en meer plezier. Ik raad het iedereen aan en ik ga Suzanne ook nog zeker zelf inzetten bij ingrijpende veranderingstrajecten!

Interesse in Suzanne’s breintraining, maar heb je nog vragen? Bel of e-mail Suzanne Dieteren: +31 6 235 750 05 / suzanne@prestazione.nl of schrijf je NU in voor de volgende breintraining.

(Interview: Mascha Gerretsen)

Toon buttons
Verberg buttons