
Waarom is het ene bedrijf of individu succesvoller in veranderen dan het andere?
We weten dat we steeds sneller moeten inspelen op veranderingen om ons heen. En de snelheid van veranderingen neemt alleen maar toe. Ben noemt het veranderen en wij noemen het innoveren.
“Als je ervanuit gaat dat je als persoon of bedrijf de wereld een beetje mooier kunt maken, dan hoef je verandering niet te verkopen.”
Oorzaken waarom veranderingen wel/ niet succesvol verlopen
Volgens Ben komen hier meerdere zaken bij elkaar, maar de volgende punten – hij ontleent ze aan de Theory of Planned Behavior van Icek Ajzen – blijken een belangrijke voorspeller te zijn van succesvolle verandering bij individuen:
-
Belangrijk is om het nut en de noodzaak te kunnen zien van de verandering. Een hoger doel, zoals bij bijvoorbeeld bij Emma at Work geeft enorm veel motivatie.
-
De mening van je sociale omgeving. Als jouw sociale omgeving veranderen belangrijk vindt, dan gaat dat behoorlijk helpen.
-
De inschatting van je eigen kunnen. Dat je dus tegen jezelf in volle overtuiging kunt zeggen: ik zie het mezelf echt doen!
Praktische tips van Ben voor succesvoller veranderen
1. Zoek de zwakste schakel en versterk
Er spelen altijd meerdere factoren tegelijkertijd. In je hoofd, maar ook in de directe omgeving waarbinnen je werkt. De kunst is om hierbij de zwakste schakel te vinden bij jezelf of anderen en deze vervolgens versterkt.
2. Maak zaken klein
3. Analyseer welk concreet gedrag nodig is om dingen beter te doen
Een mooi voorbeeld is Dafne Schippers die grandioos de 200 meter wint op de WK in Beijing in 2015, maar ‘slechts’ zilver op de 100 meter haalt. Na zorgvuldige analyse blijkt dat haar afzet bij de start niet optimaal is. Zo nauwkeurig analyseert een topsporter dus welk specifiek gedrag er nodig is om beter te worden.
Hoe komt het dat we wel willen samenwerken, maar het niet doen?
“Ik denk dat psychologische veiligheid, een begrip dat op de kaart is gezet door Amy Edmondson, op dit moment een key element is. Ook high-tech bedrijven gaat het uiteindelijk niet om technologie, maar om dit soort factoren.”
Google heeft bijvoorbeeld een intern onderzoeksproject gedaan onder de naam Aristotle. Ze verzamelden daarbij bergen data over hun medewerkers en teamprestaties. Niet kennis en ervaring, of persoonlijkheidskenmerken waren het belangrijkst, maar psychologische veiligheid bleek de nummer één voorspeller van succesvol teamwork.
Psychologische veiligheid als basis voor samenwerken
-
Geef mensen equal airtime; allemaal evenveel zendtijd in bijvoorbeeld vergaderingen. Zorg dus dat iedereen gelijk aan bod komt. Er zijn veel ondernemers en managers die niet in de gaten hebben dat het altijd dezelfde mensen zijn die heel veel zendtijd krijgen en anderen niet.
-
Neem iedereen daarbij serieus. Waardeer de waardevolle elementen in elke bijdrage.
Praktische tips om psychologische veiligheid te creëren
1. Zorg voor open discussies en vergaderingen
2. Zorg voor diversiteit
Wat is de allerbelangrijkste vaardigheid om succesvol te veranderen en te innoveren? En kun je dat leren?
“Als je denkt dat om te veranderen maar één ding nodig is, dan is dat per definitie fout. Want bij een geslaagde verandering komen vaak vele dingen bij elkaar. En daar zit de crux.”
Praktische tips en vaardigheden om veranderingen en innovatie voor elkaar te krijgen
1. Zorg dat je je in de positie van een ander kunt verplaatsen
2. Zorg dat je een goede theorie in de praktijk kunt meenemen
3. Begrijp en weet dat er meerdere dingen bij elkaar moeten komen voor succes
Graag hoor ik jouw mening en ervaringen over innovatie en mogelijke drempels binnen jouw bedrijf. Zij zijn vaak makkelijker op te lossen dan je denkt!