Alleen gaat sneller, samen kom je verder

By |2017-02-07T12:37:37+00:007 feb 2017|Business bloei, Innovatie|

Prestazione zonder grain-17 (Large)Veel ondernemers die we spreken vinden het vaak lastig om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Ze pakken zaken liever alleen aan, waardoor ze dus als bedrijf alles zelf moeten doen. Wat ze echter vergeten is dat er een ongekende hoeveelheid groeikansen verloren gaan. Want door samenwerking met anderen op te zoeken en uit te vinden hoe je samen (nog) meer waarde kunt toevoegen voor je klanten, kun je de koek groter maken.

Zo zaten wij laatst aan tafel met mannen uit de industriële sector met als thema het terugwinnen van energie die nu verloren gaat bij het smelten van grondstoffen bij hoge temperatuur. In deze sector zien we vaker dat inzichten niet gemakkelijk worden gedeeld. Begrijpelijk, want als jij iets weet waardoor je minder kosten hoeft te maken, dan heb jij dat voordeel en je concurrent niet. De marges in deze sector staan vaak onder druk, dus tel uit je winst.

Om toch een mogelijke samenwerking te verkennen hebben we gekozen om partijen uit verschillende branches te combineren, partijen die dus geen concurrent van elkaar zijn. Daar zaten we dan met bedrijven uit de staal, glas, cement, aardewerk en isolatiemateriaal industrie, etc. Naar aanleiding van de eerste sessie dachten we dat mensen gingen afhaken, omdat de meesten wat terughoudend waren. Maar het tegenovergestelde gebeurde: er was herkenning van de dingen die ze deden en ook herkenning van dezelfde soort problemen en mogelijke oplossingen. Het leek alsof de nieuwsgierigheid het begon te winnen en men van elkaar wil leren om er samen voordeel uit halen. Een fantastische wending dus, die kan leiden tot verdere samenwerking en uiteraard bijbehorende voordelen!

Zo zie je maar dat het delen van ideeën zomaar de aanzet kan zijn tot verdere samenwerking!

Ideeën-sex
Wij noemen dit ook wel gekscherend ideeën-sex: samen nadenken hoe je klanten nog beter kunt helpen. Je klanten zijn blij met een betere oplossing en dus eerder geneigd zijn om bij jou als leverancier te blijven of nog beter: naar jou en je partners over te stappen!

Door samen met je partners open te staan voor nieuwe business kansen:

  • Vergroot je het aantal business kansen voor je klanten, je partners en jezelf.
  • Denk je voortdurend samen na over deze kansen in de vorm van waarde voor je klanten en bijbehorende verdienmodellen.
  • Ben je de markt telkens een slag voor!
  • Realiseer je versnelde groei. Niet eenmalig, maar doorlopend!

Delen is vermenigvuldigen!

En zo praat je niet meer over het verdelen van de koek maar over het groter maken van de koek zodat er meer te verdelen valt. Delen wordt in dit geval vermenigvuldigen!

  • Je klanten krijgen wat ze graag willen en je kunt ze telkens betere producten of diensten leveren omdat je de samenwerkingsketen beter begrijpt en gebruikt.
  • Je opbrengsten stijgen omdat investeringen verdeeld kunnen worden over meerdere partners.
  • Je kunt over specifieke kennisgebieden beschikken, ook al heb het niet allemaal in huis.
  • Je gaat samenwerken in plaats van elkaar te beconcurreren.

En daardoor gaat jouw business en ook die van je partner(s) versnellen en groeien! Door samen te werken ben je in staat om je marges te verbeteren: minder kosten, meer opbrengsten, meer expertise. En dit geldt ook voor je partners: alleen gaat sneller, samen kom je verder!

Wil je meer weten over open innovatie en wat dit voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact op via 0623575005 of info@prestazione.nl.

Toon buttons
Verberg buttons