7 Simpele Tips om Medewerkers te Motiveren en een Winnend Team te worden

By |2017-12-19T10:40:56+02:0015 mei 2017|Coaching, Ondernemerschap|

Prestazione zonder grain-18 (Large)Sta je wel eens op het sportveld? Dan ken je ze vast en zeker: de sporters die staan te trappelen om te beginnen, die er altijd zijn, weer of geen weer en nooit te laat komen, de sporter die elke training tot het gaatje gaat. Die bedoel ik! Wat een genot moet het zijn om hier coach van te zijn. Je hebt de wedstrijd dan al bijna gewonnen. Als je teamcoach bent, dan zijn deze enthousiaste en gemotiveerde sporters fantastisch, want motivatie is namelijk besmettelijk en niet zo’n klein beetje. Na positieve besmetting wil de rest van het team winnen. Tja en daar gaat het je als coach en teamspeler toch om?

Stel je eens voor, hoe dat bij jouw eigen team zou zijn: je team staat te trappelen van ongeduld om de werkdag te beginnen, onvoorwaardelijk en elke dag opnieuw gaan ze er als team voor om te winnen!

Maar hoe werkt motivatie eigenlijk? Motivatie komt van 2 kanten, van binnenuit en van buitenaf. Motivatie van buitenaf werkt met beloning of straf: als jij dit doet, dan krijg je dat. We kennen het wel allemaal. Maar wees eens eerlijk: werkt het? Nee niet echt. Misschien in het begin, maar na verloop van tijd werkt zowel de beloning als de straf niet meer.

Als je echt een winnend team wil hebben, dan heb je motivatie van binnenuit nodig. Mensen die het leuk vind om te werken, die gepassioneerd zijn met wat ze doen, mensen die hun talent kunnen benutten en dáár een kick van krijgen! En dus niet van die extra bonus.

Hoe wakker je motivatie aan? Als we dan weer even terug gaan naar winnende teams in de sport, dan zien we telkens de volgende overeenkomsten:

7 Simpele Tips om Medewerkers te Motiveren en een Winnend Team te worden: 

  1. Koppel het individuele succes aan het succes van het team. Bij een sporter stijgt de motivatie als hij weet dat zijn actie het verschil maakt tussen een team dat wint of niet wint. Met andere woorden: als je weet wat jouw bijdrage is voor succes in je team en bedrijf, dan kun je daar naar handelen.
  1. Ga voor meerdere en kleine winmomenten. Sporters weten als geen ander dat winnen niet een toevalligheid is, maar een serie van geplande stappen en acties. Ze focussen zich uiteraard op het eindresultaat, maar nog veel meer op de tussenliggende resultaten die bij elke stap horen. Bijvoorbeeld door telkens wat verder of langer te rennen. Als we een groot doel hebben, dan haken we vaak al snel af omdat het teveel is. Maar als je je doel in stukjes hakt, dan kun je elke dag een beetje winnen, en zo win je op het einde een heleboel. Zorg dus dat je team kleinere tussendoelen heeft en vier het tussenliggend succes. En ga dan gemotiveerd door naar het grotere doel.
  1. Oefening baart kunst. Sporters die trainen en zien dat hun prestaties vooruit gaan, raken steeds meer gemotiveerd en werken daardoor nog harder. Met andere woorden: geef je team de kans om te oefenen, te experimenteren en om van de fouten te leren. En vergeet niet: alle begin is lastig!
  1. Bouw aan de relatie tussen mensen. Sporters die verbonden zijn en om elkaar geven, investeren energie in het succes van het team. Je hoeft geen dikke vrienden met elkaar te zijn of op elkaars verjaardagsfeestje te zijn. Maar waar het wel om gaat is dat je als team weet, wie wat in het team doet. Maar ook waar de kracht en de minder sterke punten van ieder liggen. En maak daar natuurlijk als team gebruik van om te winnen!
  1. Geef complimenten op de inspanning, niet op het resultaat. Het gaat uiteindelijk om de bijdrage en de inspanning die ieder levert, hoe groot of klein dan ook. Als je dat bij elkaar optelt en positief blijft, dan kan dat een winnend team opleveren.
  1. Maak plezier. De meest gemotiveerde teams hebben het meeste plezier! Onderzoek wijst uit dat een mop vertellen of een grappig filmpje kijken tot wel 12% de productiviteit kan verhogen.
  1. Geef het goede voorbeeld! En pas de voorgaande punten vooral ook op jezelf toe!

Heb je behoefte om hierover verder te sparren, hoe jij ook een winnend team kunnen creëren?
Of wil je je ideeën eens met iemand anders delen? Wij staan klaar als jouw persoonlijke Business coach! Klinkt dit goed? Bel ons dan op 0623575005 of kijk hier voor meer informatie!

Wil je nog meer inspiratie?
Lees dan ook:  Het perfecte recept om niet te leren en echt te mislukken:  https://www.prestazione.nl/het-perfecte-recept-om-niet-te-leren-en-echt-te-mislukken/

Toon buttons
Verberg buttons